Dag 2: De Aareschlucht en 5 passentocht in Zwitserland.

We worden deze morgen wakker met een geweldig uitzicht...




Het is stralend weer met een enkel wolkje aan de lucht.
Na een heerlijk ontbijt zitten we om 9u weer in de auto. Als eerste gaan we nu naar de Aareschlucht.



Aareschlucht

De Aerekloof tussen Meiringen en Innertkirchen is zo'n 200m diep en op de smalste stukjes amper 1 meter breed. Deze fascinerende, smalle kloof ontstond als gevolg van een kalkrotsrand, de "Kirchet", die de doorstroom van de Aare vanuit het Grimselgebied verhinderde. Duizende jaren lang heeft het water verschillende wegen uitgesleten, waarvan dee Aarekloof de jongste is.



Sinds het einde van de 19e eeuw is de 1,4km lange beleveniskloof via veilige steigers en tunnels toegankelijk. Bij de hoofdingang ten oosten van Meiringen bevindt zich een grote parkeerplaats met restaurant. De wandeling naar de in-/uitgang aan de tegenoverliggende Innertkirchen-zijde duurt rond de 40 min.









Om 11u zijn we klaar en gaan we opweg naar de 5 passentocht die ik heb uitgezet.




Als eerste komen we op de Sustenpass

1.   Sustenpass

De Sustenpas verbindt de plaatsen Innertkirchen in het Kanton Bern met Wassen in het Kanton Uri. De pas werd pas geopend in 1945 en daarmme behoort deze tot een van de jongste bergpassen van Zwitserland. Het is een prachtige route om te rijden, waarbij je onder andere geniet van uitzichten op de aanleg van de Gotthardspoorlijn van de SSB, de Günffingerstock en het Meiendal. Eenmaal boven, op 2264m, rijd je door een kleine tunnel. Er is een hospice en een parkeerplaats.







We gaan nu richting de Furkapass via een klein stukje van de Gotthardpass

2 + 6. Gotthardpass

De Gotthardpas behoort tot eenvan de belangrikste bergpassen van Zwitserland en is daarnaast een belangrijke noord-zuid verbinding. De pas wordt al eeuwenlang gebruikt. Het oudste gebouw langs de pas dateert uit de 12e eeuw. Halverwege de 19e eeuw is men begonnen met de bouw van de tunnel. De Gotthardpas bereikt een max. hoogte van 2108m en neemt je mee langs schattige dorpjes, oude huizen en schitterende uitzichten. De pas verbindt de plaatsen Andermatt mat Airolo


3     + 7 Furkapass

De Furkapas ligt in een van de sneeuwrijkste gebieden van Zwitserland en heeft een hoogte van 2431m. Rijd net zolas James Bond in Goldfinger door de verbluffende bochten in een van de spectaculairste ritten van Europa. Je komt langs de indrukwekkende Rhône-gletsjer, die uitmondt in de rivier de Rhône. Via een uitgehouwen tunnel in de gletsjer kun je een sensationele voettocht over de gletsjer maken. Aan de oostzijde van de bergketen merk je waarom de Furkapas voor echte durfallen is. Door de opwindende steile afgronden, smalle wegen en eindeloze uitzichten is deze weg een indrukwekkende ervaring





Bovenop de Furkapass stoppen we bij het gletcherrestaurant en doen even picknicken.

Gletcher met gletchsrmeer


We rijden nu naar de Nufenpass


5 Nufenenpass/ Passo Della Novema

De Nufenpass ligt op de grens van de Zwitserse kantons Wallis en Ticino. De pas is met 2478m de hoogste geasfalteerde pas in Zwitserland. Bovenop de pas ligt een meer en is er een kiosk en restaurant. Je hebt er bij helder weer een mooi uitzicht op een aantal Alpenreuzen.





We rijden via Arioloa naar Andermatt over de oude Gotthardpass. 
LET OP!!  Ga niet rechtdoor de autoweg op (San Gotthardpass) maar rechtsaf dat is de oude pass met een cobblestones weg. Halverwege komen we een oude postkoets tegen.





We rijden nu weer het middenstuk via de Furkapass naar de Grimselpass.




Beneden aan de Furkapass stoppen we in het plaatsje Glitsch om wat te drinken.



We gaan direkt rechts de Grimselpass op.

4 Grimselpass

De Grimselpas verbindt het Halisdal in het Berner Oberland met de Goms in Wallis. Vroeger was deze pas de balangrijkste verbindingsweg tussen Zwitserland en Italië. De pas werd destijds vooral gebruikt voor de handel tussen beide landen. Langs de pas liggen verschillende stuwmeren die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Bovenaan op een heeogte van 2165m ligt een bergrestaurant/hotel met een speciaal marmottenpark. Ook ligt hier de Totensee (Dodenmeer). Het meer dankt haar naam aan de honderden soldaten die in het meer zijn gedood.




Om 18u zijn we weer terug in het hotel.
Het was een lange maar ontzettend leuke dag met mooie uitzichten,

Vanavond weer heerlijk gegeten in het hotel..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten