Dag 8: Cinque terre

We gaan vandaag vanuit het hotel in Chiavari met de trein naar Monterrosso al Mare.
We moeten eerst een kaartje kopen voor de treinreis van Chiavara naar Monterrosso al Mare en dan de Cinque Terre Card kopen. 


De trein is de goedkoopste en snelste manier om hier te reizen. Elke stad in de Cinque Terre heeft een treinstation. De treinen rijden heel frequent, maar we raden je aan om een geprinte tijdstabel mee te nemen of een van de smartphone apps te downloaden (die je vindt als je naar zoektermen als treno, of italian train, zoekt).

Cinque Terre Card

De toegangsprijs voor Nationaal Park Cinque Terre ic €7,50 voor volwassenen en €4,50 voor kinderen. Je Cinque Terre Card is een dag geldig en het volgende is inbegrepen:

  • Onbeperkt gebruik van de parkbus
  • toegang tot alle hiking en wandelpaden ( het blauwe pad)
  • Wifi-internetverbinding
  • Gratis toegang tot een aantal musea in het park van Cinque Terre
Er is ook een speciaal ticket inclusief onbeperkt reizen per trein tussen La Spezia en Levanto, meestal kost dat €8 extra.

Zorg ervoor dat je de eerste keer VOOR je in de trein stapt, de kaart afstempelt in de speciale stempelautomaten op het station 

Om half 7 staan we op en om 7.45 richting het station

er was al markt..


het station

We kopen de kaartjes, we krijgen 2 tickets voor de trein naar Levanto, 2 cinque Terre kaarten en 2 tickets voor de terug reis van Levanto naar Chiavari. We betalen in het totaal €46,80. We stempelen de 2 heen tickets en de cinque terre kaartjes af.


Om 8.11u hebben we de trein richting La Spezia en wij stappen om 9u uit in Monterosso, het 1e dorpje van Cinque terre. We komen aan in het nieuwe deel.

Cinque Terre


Toen Nationaal Park Cinque Terre (spreek uit: tsjinkwe terre) in 1999 werd opgericht, was het het enige Nationale Park in Italië. Vandaag de dag is het het kleinste NP, met een oppervlakte van 380ha. Het park ligt in de provincie La Spezia, Liguria, in noord Italië. De 5 op de kliffen gelegen middeleeuwse plaatsjes hten Riomaggiore, Mnarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Ze staan al sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO


Monterosso al Mare

Dit is de grootste en oudste van de 5 Cinque Trre plaatsjes. Het is in 2 delen verdeeld; het oude en het nieuwe gedeelte. De 2 grootste stranden liggen in Monterosso, het eerste in Monterosso Fegina(het nieuwe deel) dit is ook het enig zandstrand en het tweede vind je in het oude deel.

het station

het nieuwe gedeelte

het oude gedeelte 

het plein in het oude gedeelte

Tussen de dorpen lopen wandelroutes, zowel langs de kust als door de bergen.

Het bekendste wandelpad, de "Sentiero Azzuro", het blauwe pad, SVA of ook nog Sentiero No2. Dit pad verbindt Riomaggiore met Monterosso (zie kaartje hierboven). Het loopt langs de kust en bied schitterende uitzichten op Cinque Terre. De moeilijkheidsgraad van het pad gaat in stijgende lijn als je vanuit Riomaggiore vertrekt, maar echt moeilijk word het nooit.

2d. Vernazza - Monterosso al Mare.
Al vanaf het begin kom je langs een prachtige open plek, waar alle toeristen stoppen om een foto te maken van Vernazza op de achtergrond. Het is een heerlijk plekje.
Belangrijk:de terugtocht van dit pad is vermoeiender omdat de helling scherper wordt bij Monterossa. Het is beter om het rustig aan te doen in het begin om jezelf niet teveel uit te putten.
Moeilijkheidsgraad:laag*.
Hoogte (meters):aan het begin 2; aan het einde 8; maximaal 175.
Lengte:3,3 km.
Reistijd:80-120 minuten.
Status:open.

Wij besluiten om dit pad te lopen van Monterosso naar Vernazza, het gaat door de bergen. In het begin staat er een controlle post waar je de cinque terre kaart moet laten zien of betalen. Het eerste gedeelte van de route (ongeveer 1/3) gaat alleen maar stijl naar boven via duizende trappen, er komt geen einde aan. Je hebt prachtige uitzichten maar het is veel te warm (35gr om 10u) om dit te doen, we lopen gelukkig wel in de schaduw omdat we zo vroeg waren. Het 2e gedeelte gaat door het bos met af en toe natuurlijke trappen. Het 3e gedeelte gaat naar beneden met allemaal trappen. Dit is absoluut geen trail voor mensen slecht ter been en je hebt er zeker een goede conditie voor nodig, zelfs de getrainde wandelaar had het erg zwaar!!!




het uitzicht op Monterosso


hier zijn we net de controlle post gepasseerd en gaan we beginnen aan de trail.

natuurlijke trappen van het 2e gedeelte, door het bos

trappen naar beneden


Om 12 uur komen we in Vernazza aan.

uitzicht op Vernazza vanaf de trail.

Vernazza

Voor veel mensen is Verazza de mooiste van de 5 Cinque Terre plaatsjes, vanwege haar schilderachtig landschap. Een dorpje dat al sinds 1000 vooor Chr. bestaat! Vanaf het station loop je zo de sfeervolle hoofdstraat van het dorp in, met aan beide kanten de gekleurde huizen waartussen hier en daar nog meer steegjes te vinden zijn.

Het eerste wat we doen als we in Vernazza komen is voor john een nieuw tshirt kopen want er zit geen droog plekje meer op en een grote fles water.

Wij vonden achteraf  Vernazza het leukste plaatsje van Cinque Terre


even afkoelen na zo'n inspannig..


We nemen de trein naar Manorola, Corniglia slaan we over...

Corniglia

Dit is de kleinste van de 5 plaatsjes, en de enige zonder haven. Omdat Corniglia bovenop de heuvel ligt, kun je het alleen met het speciale parkbusje bereiken, of door 365 traptreden te beklimmen vanaf het treinstation!!!

Manarola

Dit dorpje staat bekend om haar grotten en onderwatergrotten. Manarola biedt ook een klein strand en een pier. Hou je van vis dan kun je hier ansjovis met citroen en olijfolie proberen, de specialiteit van Manarola.



We nemen weer de trein na Riomaggiore

Riomaggiore

Dit is het plaatsje in het zuidelijk deel van her NP en is beroemd vanwege haar klokkentorens. Riomaggiore heeft ook een eeuwenoud kasteel, dit moet je zker niet overslaan. De hoofdstraat, Via Colombo, staat symbool voor het typische Italiaanse leven, met veel cafe's, bars, restaurants en ijssalons.

Het leukste stukje van dit schattige vissersdorpje is het keleine haventje, er liggen bootjes op het droge, er hangen reddingsboeien en visnetten aan de rotswande en de sfeer is relaxt. Je komt er vanzelf als je vanaf het station het tunneltje neemt.  OOk kun je bij aankomst eeerst een lift omhoog nemen, een pad met steegjes en trapjes volgen en het dorpje van een wat hoger punt bekijken.



Er rijden geen bussen tussen de dorpen van de Cinque Terre. Elk dorp heeft zijn eigen korte busroutes die hieronder beschreven worden:
Riomaggiore: van het centrum naar de begraafplaats. Sommige ritten gaan ook naar Biassa en de Telegrafo heuvels.
Manarola: vanuit het centrum naar de parkeerplaats en het dorpje Volastra.
Corniglia: vanuit het centrum naar het treinstation.
Vernazza: verbind de stad met de dichtst bijgelegen dorpjes (bijv. San Bernardino) als ook met de Zwarte Madonna kerk.                                                                                      
Monterosso: rijdt door de stad en gaat naar boven naar de Tempel van Soviore (de oudste tempel in Ligurië).


We nemen in Riomagiore de boot terug naar Monterosso en kiezen voor de one way tickets zonder stops. we betalen €12/ kaartje en stappen om 14.25u op de boot.













Het is heerlijk op de boot en je ziet nu alle plaatsjes vanaf het water.


De boot waar we mee gaan, we gaan voren op het dek zitten zodat we mooie foto's kunnen maken


Riomaggiore

de trein door de bergen van dorp naar dorp


Vernazza


de bergen waar we doorheen gewandels zijn vanmorgen..

Riomaggiore


Om 15.30u nemen we de trein terug naar Levanto, we stempelen de retour tickets af. We stappen hier over op de trein naar Chiavari. Om 17u zijn we terug bij het hotel. Ik vraag of ze een wasserette hebben , maar die hebben ze niet., maar even verderop in het dorp ligt er wel een.

Ik ga naar de wasserette en john gaat lekker aan het zwembad liggen. Om half 7 ben ik terug en we besluiten om in het hotel te eten want we zijn kapot en willen op tijd naar bed.

We vonden Cinque Terre ontzettend toeristisch en veel te druk, maar het was vandaag een super intensieve maar wel een hele leuke dag !!!





























































Geen opmerkingen:

Een reactie posten