Dag 7: Aosta naar Cinque Terre via de Romantische Route (Strada Romantica delle Langhe del Roero)

We vertrekken vandaag naar de Riviera Di Levante.

Het eerste gedeelte zitten we nog in de Aosta..


We vertrekken om 9.25u, het is 21gr en licht bewolkt.

We gaan richting Terme Saint- Vincent en dan de SS33 op Col du Joux.


Saint-Vincent beneden in het dal


We rijden naar beneden en komen uit in Brusson, het is hier ontzettend druk en ook op de weg ernaartoe is het erg druk, dit komt misschien omdat het zondag is.

We rijden verder en komen in Verres, waar ook Castle Verres ligt.




Even verderop ligt fort Bard

Forte di Bard


Het fort is een van de best bewaarde voorbeelden van de vroege 19e eeuwse militaire verdedigingslinies. Het complex bestaat uit drie verdedigingslinies, waarvan de laagste op 400 meter boven zeeniveau ligt en de hoogste op 467 meter. Er zijn maar liefst 283 kamers in het fort en een deel daarvan herbergen exposities. In een knap gemaakte animatie zie je tijdens je bezoek hoe het fort is voortgekomen uit eerdere strategische nederzettingen. De eerst bekende nederzetting was er al in 1034 en tot in de 17e en 18e eeuw is er steeds weer gewerkt aan het verbeteren van de bescherming. 





We rijden verder en komen vervolgens in Point-Saint- Martin.
Dit tevens ook het einde van de Aosta Vallei

Om 11.30u komen we aan Saint-Martin en gaan fier even koffie drinken op een terras, we betalen maar  €1,30 voor een Cappuccino.

Pont Saint Martin







In het gelijknamige plaatsje ligt een goed bewaarde romeinse brug.
De brug werd gebouwd aan het begin van de eerste eeuw voor Christus tijdens het bewind van Augustus. De brug is onderdeel van de Romeinse Gallië Road, die liep door de Valle d'Aosta, vertakt in twee op Augusta Praetoria Salassorum, en liep naar de Grote en Kleine St. Bernard Pass richting Gallië.


We geven nu als eerste Vezza d'Alba in op de navi want dit is de eerste plaats van de Romantische Route. ( klik hier voor de kaart van de route)



Panoramische stops:
1. Vezza d’Alba: Steile heuvels, kliffen en diepe dalen: dit zijn de bekende ‘rocche’ (rotsen) van het Roero-gebied, aan de linkerzijde van de Tanaro-rivier. Vezza d’Alba werd hier meer dan 1000 jaar geleden gebouwd en de ruines van het kasteel dat behoorde aan de Roero-familie herinneren daaraan. Bezoek in Vezza de mooie barokke kerk van San Bernardino en de 2 interessante kerken San Martino en Madonna dei Boschi, die gelegen zijn tussen de gehuchten Valle Sanche en Valle Maggiore.
2. Magliano Alfieri: Dit was het ‘koninkrijk’ van de Alfiero-familie, die in de 17de eeuw het kasteel liet bouwen dat nu het stadscentrum domineert en dat ooit bewoond werd door een bekende Italiaanse dichter, Vittorio Alfieri. Nu is het kasteel eigendom van het gemeentehuis.
3. Neive: Let op de klokkentoren, een laatste overblijfsel van het oude kasteel. Buiten het dorp, langs de Tinella-rivier op weg naar Mango is er ook een heel mooie klokkentoren, die hoort bij de kerk van Santa Maria del Piano.
4. Treiso: Hier is er een klassieke barokkerk gewijd aan de maagd Maria en rondom de stad staan verschillende kapelletjes. Tijdens de herfst worden op deze heuvels de Nebbiolo-druiven geplukt, waarmee o.a. de beroemde Barbaresco-wijn wordt gemaakt.
5. Trezzo Tinella: Op de grens tussen Langhe en Monferrato is dit kleine dorpje tussen de bossen gelegen. Er is een klein kerkje, een typische Piedmontese neoklassieke constructie.
6. Benevello: dit is het eerste punt van de Alta Langa. Op het dorpsplein staat een kasteel uit de 12de eeuw. Dit diende als surveillance post voor de weg die leidt van de Langhe naar Alba.
7. Sinio: Ook dit dorp wordt gedomineerd door een kasteel, gebouwd op de ruïnes van een ander gebouw. Het theatergebouw van deze gemeente is een vroeger kerkgebouw.
8. Cissone: Dit dorp domineert de kleine vallei uitgesleten door de Riavolo rivier. De omliggende bossen zijn vol paadjes waar je heerlijk kunt wandelen.
9. Murazzano: dit dorp bevindt zich op een strategische positie en heeft één van de beste bewaarde uitkijktorens van de Alta Langa, gezien de Saracenen deze regio vaak kwamen plunderen. Bezoek ook het Tovegni Palazzo dat gebouwd werd in een eclectische stijl.
10. Mombarcaro: Op mooie dagen geniet je hier van het wondermooie uitzicht van de Maritieme Alpen tot Monte Rosa.
11. Camerana: Dit dorp bestaat uit diverse gehuchten langs de Bormida-vallei. Een prachtig natuurgebied is de Riserva Naturale Sorgenti del Belbo, gelegen tussen Camerana, Montezemolo en Saliceto. In de winter kun je hier heerlijk langlaufen




We rijden maar een paar dorpjes. We komen erachter dat het veel te lang gaat duren en het lijkt ook allemaal op elkaar.. We besluiten om naar het hotel te rijden , we moeten nog 175 km rijden.


Hierna geven we het hotel in en rijden via de snelweg naar het hotel. Het is ondertussen 36gr en we rijden met de kap dicht en de airco aan. We rijden via de A12 en rijden door de bergen door heel veel tunnels.

We komen nu in de Riviera Di Levante.

Riviera Di Levante

Vanaf Genua tot La Spezia is het ca. 200 kilometer. Langs deze kant ziet de kust er wat ruwer uit. Hier treffen we dan ook meer kliffen aan maar ook lieflijke beschutte baaien, kleine en grote.  De dorpen langsheen de kust hebben een wat ander zeg maar landelijker uitzicht. Wijngaarden, olijfbomen, pijnbomen op de hellingen uitgezaaid bepalen meer het algemene beeld. 



Om 15.45u komen we in het hotel aan en gaan lekker zwemmen in het hotel




Hotel Monte Rosa  ( 2 nachten )

AdresVia Monsignor Luigi Marinetti, 6, 16043 Chiavari GE, Italië

Chiavari



Chiavari is een sjiek stadje. In het oude centrum barst het van de leuke barretjes en goede winkels. En doordat de belangrijkste winkelstraten autovrij en overdekt (Portici zoals in Bologna) zijn is het met ieder weertype goed toeven. De stad is bij de Italianen over het algemeen wel bekend. Veel Milanezen komen in de weekends naar deze omgeving om een paar dagen aan het strand door te brengen.
Chiavari ligt aan zee, alhoewel het strand niet het mooiste is in de bloemen riviera, is het wel heel kindvriendelijk. Er liggen grote golfbrekers vlak uit de kust waardoor de golven tot bedaren worden gebracht en er weinig gevaarlijke stromingen zijn. Langs het strand loopt een brede boulevard met fonteinen en andere waterpartijen. Makkelijk je auto parkeren en dan lekker flaneren met de Italianen.

Om 19u lopen we het stadje in om te kijken hoelang we erover lopen om bij het station te komen want we moeten morgenvroeg om 8.11u de trein hebben naar Cinqe Terre!!

We gaan nog even lekker eten bij "At Ivo's" en om 21u lopen we terug naar het hotel.
We gaan op tijd slapen ,,, morgen weer een drukke dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten